Начало » Приложение и ефекти

НАЙ ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕМ


Колагенът е най-важният белтък не само в човешкия организъм, а и при всички гръбначни животни. Той е 40% от всички белтъци и основна част на съединителната тъкан. Всеки знае колко важна е кръвта, но малцина знаят, че човешкият организъм буквално плува в река от колаген. Извънклетъчната течност, кожата, костите, косата, зъбите - всичко това е колаген.

 

А кой е най-големият човешки орган? Труден въпрос с много грешни отговори. Кожата! Освен че покрива цялото тяло и предпазва от външни влияния, тя има и други жизнено важни функции - отделителна, секреторна и дихателна. Тежи от 2.5 до 4.5 кг, а повърхността й може да надхвърли 2.2 квадратни метра.

 

70% от белтъка на кожата е колаген. Той не ни е даден веднъж завинаги. В организма колагенът непрекъснато се обменя - отмира и същевременно се произвежда и поддържа от хондроцитите, кератиноцитите и фибробластите - клетките, които го обслужват. С времето обаче тази обмяна се забавя, настъпва дефицит на колагена, в резултат се появяват бръчки, заболявания и остаряване.

 

 

МЕХАНИЗЪМ ЗА ПРОНИКВАНЕ НА НАТУРАЛНИЯ КОЛАГЕН

 

 Защо Натуралният Колаген е трансдермален гел? Нанесен върху кожата, рибеният колаген не прираства директно към нашите колагенови влакна, нито пък прониква към самите фибробласти. Натъквайки се на бариерата на епидермиса, рибеният колаген се разпада на аминокиселини - на същите аминокиселини, от които е изграден и човешкият колаген (хидроксилизин, глицин, пролин и хидроксипролин). Тук той обогатява извънклетъчното пространство на всичките слоеве на кожата с аминокиселини и с помощта на вит. С предизвиква засилване активността на фибробластите. Този механизъм още не е описан клинически.

 

Именно в извънклетъчното пространство „колагеновите фабрики" (каквито са фибробластите, хондроцитите и кератиноцитите) изхвърлят полипептидни вериги от аминокиселини, които там се преплитат в тройни спирали. Те правят това много по- бързо и охотно, когато извънклетъчното пространство е атакувано от дъжд от пептиди на разпадащите се при проникването през епидермиса спирали на рибения колаген. С което се предизвиква и повишена продукция на собствен колаген.

 

Извънклетъчното пространство представлява гелообразна мрежа от белтъчини и въглехидрати, изпълняваща ролята на скеле във всичките три слоя на кожата. Това пространство се състои главно от вода, колаген, еластин, гликопротеин и въглехидрати. Неговата консистенция и вид поразително приличат на Натуралния Колаген Silver, ако му отнемем две трети от водата.

 

Тъкмо там, в извънклетъчното пространство, се създава протеиновата мрежа, чиято гъстота определя плътността, еластичността и степента на сбръчкване на нашата кожа.

 

Специалистите в медицината и козметиката, които оспорват действието на Натуралния Колаген, се позовават на литературата от която са учили, а тя е написана на 100% през миналия век.

 

КАКВО ЗНАЧИ ЖИВ КОЛАГЕН?

 

Натуралният Колаген е жив продукт, защото макар и затворен в стъклени буркани, съхранява своята спирална структура, създадена от самата риба. Има хора, които не разбират феномена на полското откритие. А той се изразява в това, че когато преди две години рибата вече е била изядена, белтъкът екстрахиран от нейната кожа продължава да бъде в същата подредена конфигурация, в каквато е бил същата сутрин, когато рибарите са хвърлили мрежите...

 

Как е постигнато това? Чрез светкавично сваляне на кожата и нейното замразяване преди да се разпаднат молекулите на колагена, след това необикновено деликатна механична обработка, бавни химични реакции, многократна фина филтрация - и се получава това, което не може да постигне никоя лаборатория в света, освен тази в полския град Гданск. Колагенът без да губи своята спирална структура, преминава чист, макар крехък и беззащитен, във водния разтвор и послушно се оставя да бъде разлят в бурканчета.

 

С КАКВО НАТУРАЛНИЯ РИБЕН КОЛАГЕН Е ПО-ДОБЪР ОТ СЪЗДАВАНИЯ В РАЗНИ СВЕТОВНИ ЛАБОРАТОРИИ ГОВЕЖДИ КОЛАГЕН?

 

 • Първо, че е „жив" колаген. Натуралният колаген се разтваря във вода, има спирална структура не само в живия организъм и се премества свободно в епидермиса.
 • При апликация върху кожата прониква по-дълбоко от говеждия колаген, защото има по-малко молекулно тегло. При първия контакт с организма той не е кълбо от мъртви аминокиселини, а все така подредена тройна спирала и чак роговият слой на епидермиса го разкъсва на пептидни вериги. Тук започва друга необикновено интересна история...
 • Не алергизира, напротив неутрализира съществуващите алергии.

 

ПО КАКВО СЕ РАЗЛИЧАВА ТОЗИ НАТУРАЛЕН ПРЕПАРАТ ОТ ДРУГИТЕ КОЗМЕТИЧНИ КОЛАГЕНИ?

 

 • По формата си на трансдермален гел, който прониква в кожата.
 • Съдържа жив рибен белтък с пространствена структура най- близка до човешкия колаген. Единствен в света запазва биологичната си активност в температурните предели между 5 и 26 градуса, и не я губи преди да се усвои в извънклетъчното пространство.
 • Първият в света препарат, който въздейства върху причините за стареенето, а не само върху резултатите на остаряването на кожата, и нещо повече - върху стареенето на организма.
 • Усвояването на колагена не изисква други методи или техники, даващи странични ефекти и усложнения (напр. инжектиране на бръчките с говежди колаген).
 • Запълвайки дефицита на колаген в кожата стимулира работата на фибробластите (клетките, които произвеждат колаген).
 • Няма мирис, не алергизира, унищожава бактериите, успокоява болката и сърбежа.


ОБЩИ ПРИНЦИПИ НА ПРИЛОЖЕНИЕ


- Да се подготви кожата за поставяне на колаген, използвайки пилинг с подходящи за типа кожа ексфолиращи препарати

- За миене на кожата да се използва вода и сапун (или колагеновия гел за измиване на лице на Colway)

- Колагенът да се прилага винаги върху чиста и мокра кожа!

- Да се използва редовно два пъти на ден (сутрин и вечер)

 

Съхранение:

Въпреки температурния толеранс от 5 до 26 градуса най-добре е шишенцето с колаген да се съхранява в оригиналната опаковка (картонена кутия със стиропор като изолатор), през лятото в хладилник, а през останалото време на хладно място. Спазването на тези условия предпазва колагена от втечняване.

 

ИМА ЛИ ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ НАТУРАЛНИЯ КОЛАГЕН?

Противопоказания практически няма, но все пак трябва да се знаят следните случаи:

- Нискобелтьчна диета при тежки бъбречни заболявания и болни на диализа

- Алергия към рибения белтък (при по-малко от 1 човек на хиляда от популацията)

- От 4 до 8 месец на бремеността (по юридически причини)

- Преди изтичане на 6 седмици от химио и лъчетералия

 

Натуралният колаген не е лекарство, но не е само козметичен препарат. Във връзка с факта, че не само разкрасява, но има и въздействие върху функционирането и структурата на тъканите (ха-рактерно за лекарствата) той справедливо е включен в групата на „козмецевтиците" (cosmeceutical). Този термин е препоръчан от американския професор по дерматология Алберт Клигман за под-чертаване на факта, че тези препарати съчетават действието на козметиката и лекарствата.

Приложение на натуралния колаген

Трансдермалният гел Q5-26 е предназначен за всеки тип кожа и всяка възраст. Препоръчително е да се използва след 25-та година, когато кожата постепенно започва да намалява производството на колаген.

Приложение върху кожата:

1-3 пъти на ден. На добре измита със сапун и още влажна кожа се нанася тънък слой колаген. Ако след малко настъпи стягане на кожата се слага лек подхранващ крем. Ако се получи лющене, значи има излишно нанесено количество, тъй като кожата е поела необходимото и именно затова слагаме върху нея много тънък слой колаген.

Приложение върху косата:

Малко количество колаген (1-2 мл) се разрежда с хладка вода в стъклен съд. След измиване на косата разтворът се втрива в кожата на главата и по косата. Оставя се така или след 15 минути се изплаква.

Приложение при вани:

30-50 мл колаген се разтваря с хладка вода в стъклен съд. Разтворът се изсипва във ваната. Ваната се ползва около 15 минути. Еднакво добре се прилагат в домашни условия, СПА-центрове, санаториуми, болници, кабинети и др. Натуралният колаген се произвежда по технологичен режим, близък до лабораторния, и е достъпен в стъклени опаковки от 30,50,100 и 200 мл.


Hатуралният колаген се ползва винаги и само върху чиста и влажна кожа!

КЛИНИЧНИ ЕФЕКТИ ПРИ ПРИЛАГАНЕТО

НА НАТУРАЛНИЯ РИБЕН КОЛАГЕН

според проф. С.Батечко в книгата му 'Колагенът - еликсир на младостта и красотата'

1. От страна на кожата и нейните придатъци:

 • Възстановява еластичността и омекотява епидермата
 • услива проникването на вода в кожата
 • намалява и отстранява бръчките
 • укрепва и овлажнява кожата
 • забавя стареенето на кожата
 • помага при лечението на младежки пъпки
 • има лечебно действие при розацеа
 • премахва болката от ухапвания на насекоми
 • отлично средство против измръзване, изгаряния, синини и рани
 • успокоява раздразнената кожa след бръснене и депилация
 • коригира пигментацията на кожата
 • отстранява проблемите на ноктите
 • регенерира и укрепва косата
 • спира побеляването и косопада
 • възстановява растежа на косата
 • омекотява стари белези и премахва пресните
 • помага при лечението на алергични заболявания на кожата
 • предпазва кожата от разтягане

2. От страна на костно-мускулната система:

 • намалява болката в костите и ставите при артрит и ревматизъм
 • ускорява рехабилитацията при счупвания, изкълчвания и травми
 • отстранява болката в гръбначния стълб и кръста
 • възстановява мускулите и костите
 • възстановява структурата на костите при остеопороза
 • участва във формирането на структурата на ставите

3. От страна на съдовете:

 • подобрява венозното и артериалното кръвообръщение
 • помага в лечението на варикозното разширение на вените и хемороиди

4. От страна на зрението:

 • при нанасяне върху клепачите подобрява зрението
 • помага в лечението на болестите на роговицата

5. От страна на слузестите обвивки:

 • регенерира лигавиците и лекува техните болести
 • при лечението на пародонтоза
 • най-добрите капки против хрема
 • стимулира функцията на фибробластите в съединителната тъкан

6. Козметологични ефекти:

 • дълбоко прониква и овлажнява кожата
 • забавя процеса на стареене
 • подобрява еластичността на кожата
 • възстановява нормалната пигментацията на кожата
 • отстранява и разглажда бръчките
 • коригира целулита
 • регенерира косата и ноките
 • подобрява овала на лицето
 • възстановява функциите на мастните и потните жлези
 • възстановява кожата след премахване на младежките пъпки

В козметологията Натуралният колаген се прилага при:

 • възстановяване цвета на косата
 • алопеция
 • преждевременни бръчки
 • младежки пъпки, акне
 • белези от заздравели рани и шевове
 • пигментни петна
 • целулит
 • възстановяване след пластични операции

 

В клиничната практика се прилага в комплексни програми при следните заболявания:

1.Болести на костите и ставите

 • остеопороза
 • ревматоиден и артрозо-артрит
 • остеоартроза
 • периартрит, синовит, повреди на връзките и менискуса
 • подагра
 • дискова херния
 • остеохондроза

2.Кожни заболявания

 • следоперационни шевове и белези
 • пресни изгаряния (битови, слънчеви, солариуми)
 • при ожулена и одраскана кожа
 • младежки пъпки, акне
 • кожни алергични обриви
 • псориазис
 • херпес
 • рани от залежаване (декубитуси)
 • протриване на краката, мазоли
 • гъбични заболявания
 • пигментни петна
 • папиломи
 • рак на кожата

3.Акушерство и гинеколoгия

 • стрии след бременност
 • разкъсване на перинеума
 • сухота на половите органи
 • мастопатия
 • възстановяване твърдостта и еластичността на гърдите

4.Очни заболявания

 • ечемик
 • катаракта
 • отлепване на ретината
 • умора при работа с компютър, при шофьори на дълги разстояния
 • конюнктивит

5.Болести на съдовете

 • заболявания на капилярите, телеангиектазии
 • варикозно разширение на вените
 • тромбофлебит
 • хемороиди

6.Болести на Уши-Нос-Гърло

 • ангина
 • фаринго-ларингит
 • певчески възли

7. Стоматология

 • пародонтоза

8. Неврология

 • мигрена
 • слединсултен период

9. Болести на вътрешните органи

 • язва на стомаха и дванадесетопръстника
 • ингвиална и пъпна херния
 • бронхиектазии
 • емфизем на белите дробове
 • цироза на черния дроб
 • цистит, незадържане на урината
 • простатит

10. Спортна медицина

 • увеличаване на мускулите, спортни травми и тяхната профилактика

11. Усложнения след химио и лъчева терапия на рака

 • Възпаления на ставите и гръбначния стълб

Сергей Батечко - доктор по медицинските науки, член на ръководството на Лекарския съюз в Украйна. Специализирал в Германия, САЩ, Китай, Япония и Швейцария. Носител на мейдународни отличия за активно участия в международното сътрудничество здравеопазването и внедряването на нови медицински технологии.

 

СЪВЕТИ НА СПЕЦИАЛИСТИТЕ

1. Отлики на Натуралния Колаген от другите козметични колагени

 • Има свойствата на трансдермален гел (абсорбира се в кожата).
 • Съдържа натурален рибен белтък.
 • Съдържа биологично активен („жив") белтък с пространствена структура, подобна на човешкия кола­ген. Единствен в света запазва биологичната си активност в температурните граници от 5° до 26СС w не я губи, докато не бъде погълнат от извънклетъчния матрикс на кожата.
 • Първият препарат в света, който атакува причините за остаряването, а не само резултатите от оста­ряването на кожата и организма.
 • Процесът на абсорбация не изисква допълнителни методи, нито пък техники със странично действие (напр. инжектиране на бръчките, какъвто е случаят с говеждия колаген).
 • Прониквайки в извънклетъчното пространство, активира работата на фибробластите (клетките. произвеждат собствен колаген). Не прави кожата зависима от препарата.
 • Няма мирис, не алергизира, има бактерициден ефект, успокоява и облекчава болките и сърбежа.

2. Начин на съхранение

 • Въпреки температурната толерантност до 26°С е най-добре да се пази в оригиналната опаковка ~ъ: стиропорената изолация) както в хладилник, така и извън него. През летните месеци съхранява-е*: в хладилник е задължително.

3. Основни принципи на приложение

 • Кожата се подготвя за приложение на колагена с помощта на пилинг - веднъж седмично.
 • Натуралният Колаген винаги трябва да се нанася на чиста и мокра кожа!
 • Колагенът да се ползва един или два пъти на ден, при по-увехнали кожи - и три пъти. Появата на из­лющени остатъци от колагена върху лицето означава две неща: или слагаш повече от необходимото, или кожата е достигнала такъв стадий на насищане, че е време да преминеш на една манипулация - само вечер. Кожата не приема повече колаген, отколкото й е потребен. Ще се убедиш в това. когато се опариш в кухнята - на изгореното място ръката ще поеме дори 20 ml колаген, докато за цялст: лице е достатъчен и един милилитър.
 • Колагенът не може да се използва като масажен гел.
 • Колагенът не може да се използва като контактен гел (не се прилага с ултразвук).
 • Колагенът изисква минимум десет минути, за да се абсорбира в кожата.

4. Приложение на колагена върху лице, шия и деколте (колаген Platinum)

 • Преди употреба трябва да се направи демакияж, а след това да се измият лицето, шията и деколтето.
 • След измиване на лицето, ако се използва тоник (безалкохолен), кожата отново трябва да се навлажни - най-добре с минерална или преварена вода.
 • С леки масажни движения отдолу-нагоре се нанася тънък слой колаген (не повече от 3-4 натиска!-.^ на дозатора).
 • Приложение на колагена сутрин - под грим и колоризираща козметика, под противослънчева козме­тика, под защитна козметика (студ, вятър, климатизация).
 • Приложение на колагена вечер - като единствен козметик, ако няколко минути след нанасянето му чувството за стягане (опъване) отминава; в случай на дълготрайно стягане (опъване) може да сложим крем (препоръчителен е нощният крем на Colway).
 • В случай на проблемна кожа (алергии, дерматози, розацея и др.) използвай предписаните специали­зирани препарати или лекарства. Ако тези средства съдържат съставки, които отслабват биологичната активност на колагена (виж т. 6) - прилагай ги 30 минути след апликацията на колагена.

Горещо препоръчваме на клепачите и под очите да се сложи по-дебел слой колаген. Ефектът е гарантиран. Непигментираният колаген (Platinum) се абсорбира без остатък, не оставяйки следа по кожата. Това е основанието да се препоръчва Platinum за лицето и шията.

5. Използване на козметика след апликацията на Натуралния Колаген

 • Нанася се веднага след абсорбирането на колагена (само козметика, която не е в гелообразна форма) - идеален за тази цел е козметичният комплект Colway.
 • Използва се козметика без киселини (плодови, салицилови), без цинк, сяра и алкохол - тази козметика отслабва биологичната активност на колагена.
 • Не се препоръчват биологично активни козметични препарати с реинол, цитокини и церамиди, зато­ва с пълна убеденост препоръчваме козметиката на Colway.
 • Да се ползва лека козметика от малко съставки (овлажняващи и подхранващи без консерванти, оц­ветители и ароматизатори, с натурални слънчеви филтри, серии за чувствителна кожа и проблемна кожа, съдържащи ненаситени мастни киселини - рибено масло, лекарствена краставичка и др. Всички козметични препарати трябва да бъдат подбрани според типа кожа.

6. Приложение на колагена върху тялото (колаген Silver)

 • Веднъж седмично се прави пилинг на тялото.
 • Преди използването на колагена измий кожата с остра гъба, ръкавица или четка (това допълнително масажира кожата).
 • Нанасяй колагена на тънък слой върху мокра кожа с масажиращи движения при спазване на съответ­ната посока - на крайниците отдолу-нагоре, на задните части, корема и бюста с кръгови движения, по посока на часовниковата стрелка.

или

 • Направи си ванна с вода 30°С, в която разтваряш 20-30 ml колаген (Graphite). Погрешно се смята, че колаген във вана е скъпа прищявка. Ако имаш апарат за перлени вани с озон, то организмът само от една такава вана ще усвои повече пептиди, отколкото от десетки намазвания на тялото.
 • След апликацията на колаген може да засилим неговото действие с употребата на балсам или препа­рати за проблемна кожа. Колагенът не само подмладява кожата, но влияе благотворно на разширени­те кръвоносни съдове, целулит, стрии, отекли крака, болни стави и пр.

7. Приложение на колагена върху дланите и ноктите (колаген Graphite)

 • Може да нанасяме след всяко миене на ръцете на още влажната кожа.
 • Премахваме лака на ноктите с безацетонов лакочистител.
 • Старателно и по-обилно се втрива в ноктите и около тях.
 • След изсъхването на намазаните с колаген нокти може да нанесем лак.
 • Колагенът не само подмладява дланите, но намалява и петната върху тях.
 • Горната част на дланите - втората визитка на жените след шията - се нуждае дори от четири манипу­лации дневно. В случая с раните колагенът прави истински чудеса, за които се говори най-малко.

8. Приложение на колагена върху главата и косата (колаген Graphite)

 • След старателно измиване на главата втриваме колаген в мократа кожа и косата.
 • Не изплакваме колагена, освен когато искаме да сложим допълнително маска на косата.
 • Изсушаваме косата след 15-20 минути с по-хладен въздух от по-голямо разстояние.

9. Приложение на колагена върху стъпалата (колаген Graphite)

 • Втрий колаген в измитите и още влажни крака.
 • Пилингът и педикюрът увеличават абсорбирането на колагена.
 • Ефектът от прилагането на колагена е омекване кожата на стъпалата и петите, втърдяване на ноктите, зарастване на пукнатините на петите и намаляване изпотяването на стъпалата.

10.Допълнителни въздействия на колагена

 • Регенерира кожата след пресни изгаряния, ожулвания, натъртвания, синини и кръвонасядания.
 • Регулира функцията на мастните и потните жлези, противодейства на вроговяването на кожата.
 • Ефикасен при алергична кожа, акне, пърхот. Препоръчва се консултация с лекар или козметик.
 • Белезите стават по-плитки, по-слабо видими и по-еластични.

Препоръчваме търпение и систематичност В употребата на Натуралния Колаген. С колкото по- голямо уважение се отнасяте към този продукт, толкова по-богато той ще ви се отплати със свое­то действие, което е удивило много скептици в кръга на специалистите.

д-р Ана Невечежал, пластичен хирург маг.

Мария Бжозовска

Александра Ижиковска, дипломирана козметичка